Drijfveren

Home / Wie wij zijn / Drijfveren

Het leven eindigt niet na het krijgen van een dwarslaesie. Ook al ondervind je dagelijks onherroepelijk veel beperkingen, zoeken naar positieve uitdagingen is dat wat men op de been moet houden. Nieuwe dingen ondernemen, uitdagingen aangaan en vooral het waarderen en genieten van de kleine (en ook nog steeds de grote) dingen. Vaak denkt men dat het niet functioneren van je benen en dus het zitten in een rolstoel de belangrijkste beperking is op het moment dat je rolstoelgebonden bent. Die rolstoel is juist de oplossing! Het afhankelijk zijn van anderen en de specifieke eigenschappen die horen bij een handicap, de dwarslaesie, zoals het niet onder controle hebben van je darmen en je blaas zijn de meest vervelende gevolgen. Echter moet dit niet de beperking geven om er toch nog alles uit te halen wat erin zit.

Als je op jonge leeftijd zoiets ingrijpends ondergaat als het krijgen van een dwarslaesie, worden er hele andere dingen belangrijk in het leven. Niet alleen de relatie met vrienden, ouders en familie, maar ook het hele aspect genieten. Daar waar het, voor de dwarslaesie, als normaal gevonden werd, is nu niet meer zo vanzelfsprekend! Leven met een forse handicap is vaak, ondanks alle narigheid, meer bewust worden met waar je mee bezig bent. Keuzes maken en die keuzes wegen, wat is er op dat moment belangrijk en wat niet. Vriendschap heeft daarin een veel diepere betekenis gekregen. De kracht en energie die je haalt uit dat wat andere mensen (emotioneel) aan je geven is enorm. Je leert de mensen om je heen absoluut beter kennen. Vaak wordt het contact dieper, maar soms bij anderen ook meer oppervlakkig. Praten over dat wat je interesseert, maar ook emoties delen op een manier die je nooit eerder had gedaan.

De (technologische) ontwikkelingen gaan hard, maar met persoonlijkheid, intellectuele capaciteiten en doorzettingsvermogen is het leven leuk. Is er niets aan de hand. Weliswaar in een ander kader en op een manier waarop het te behappen is, maar (zeer) nuttig worden in de huidige maatschappij is absoluut mogelijk!